Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση
Μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη παραχωρεί ο Παύλος Χρηστίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, στο Politis Online και την Αθηνά Κοροβέση, αναλύοντας την επικαιρότητα.
Μέσα σε ένα εκρηκτικό προεκλογικό σκηνικό, με την επικαιρότητα να «τρέχει», ο Παύλος Χρηστίδης δίνει τις δικές του απαντήσεις για τα ζητήματα που ταλανίζουν την χώρα και για τις προκλήσεις του αύριο.
Ξεκινώντας τη συζήτηση από το μεταναστευτικό ζήτημα, με τις εικόνες από τη Μόρια της Λέσβου (την οποία επισκέφθηκε χθες στο πλευρό της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά) να κάνουν τον γύρο του κόσμου για πολλοστή φορά, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής τονίζει την «άμεση ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών».
Ενόψει της συνεδρίασης της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, ο Παύλος Χρηστίδης απαντάει στο ερώτημα εάν οι προτεραιότητες που αναμένεται να θέσει η Φώφη Γεννηματά θα θορυβήσουν τους Ευρωσοσιαλιστές, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει τη σχέση του Κινήματος Αλλαγής με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Επιπλέον, σκιαγραφεί τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών, σχολιάζει τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για το «ανοιχτό παράθυρο» πρόωρων εθνικών εκλογών, και απαντάει στο εάν λαμβάνει υπόψιν του τις δημοσκοπήσεις.
[…Στη μάχη των εκλογών θέλουμε ό,τι πιο προοδευτικό, ό,τι πιο σύγχρονο, ό,τι πιο καινοτόμο, ως πρόταση και ως πρόσωπα στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής…]
Στο κάδρο της συζήτησης, εντάσσονται και οι εξελίξεις γύρω από το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έπειτα και το δεύτερο εμπάργκο κόμματος προς τηλεοπτικό σταθμό.
Η Διαύγεια και οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη περί κατάργησής της, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τον σχολιασμό της επικαιρότητας, καθώς επίσης και η υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου για το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.
Στο πεδίο της Δικαιοσύνης, ο Παύλος Χρηστίδης με την ιδιότητα και του νομικού, μιλάει για επερχόμενες τις αλλαγές στους κώδικες, ποινικό και ποινικής δικονομίας, με έμφαση στην κατάργηση των ισοβίων για οικονομικά εγκλήματα. Η συζήτηση γύρω από τον τομέα της Δικαιοσύνης συμπληρώνεται και από τον σχολιασμό των προτάσεων της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους των Πανεπιστημίων.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Εκπρόσωπος Τύπου συνοψίζει σε λίγα λόγια τη σημασία του «προοδευτικού ρεύματος» για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα.
[…«Δημιουργούμε ένα κίνημα πράξης και δράσης, μακριά από κούφια λόγια»…]
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε στην πολύπαθη περιοχή των Εξαρχείων, στην «πολιτική» γειτονιά του Παύλου Χρηστίδη, λίγα μέτρα μακριά από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.
Αθηνά Κοροβέση: Θα ξεκινήσω από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια της Λέσβου, όπου μεταβήκαμε μαζί με την Φώφη Γεννηματά και άλλα στελέχη του κόμματος. Ήταν μία επίσκεψη – καταγγελία για τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τη στάση της στο μεταναστευτικό;
Παύλος Χρηστίδης: Κανείς δε μπορεί να κλείνει τα μάτια στο δράμα της Μόριας.
Υπάρχει ανάγκη να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό και εθνικό ζήτημα.
Είναι ζήτημα ανθρωπιστικό. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φύγει από τις πατρίδες τους και έχουν κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που είχαν εκεί και δεν τα αντιμετωπίζουν με επιτυχία οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές. Και φυσικά, εδώ πρέπει να μιλήσουμε και για τις ευθύνες μίας κυβέρνησης, η οποία υπέγραψε μια πολύ συγκεκριμένη συμφωνία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση.
Δεύτερον, είναι άμεση η ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών, εδώ και τώρα, και ειδικά της Λέσβου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους μάλιστα η κυβέρνηση δεν έχει διαχωρίσει κατ΄ επιλογήν της, κάτι που έχει δημιουργήσει συγκεκριμένες συνθήκες στην περιοχή.
Το τελευταίο το οποίο θέλω να πω είναι ότι, είναι προφανές ότι θα αναζητηθούν –και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε πάρει και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες– οι ευθύνες οι οποίες υπάρχουν στο οικονομική διαχείριση. Ακούγονται πολλά, καταγγέλλονται πολλά και οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις.
Α.Κ.: Ενόψει και της συνεδρίασης της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, θεωρείτε ότι οι προτεραιότητες που θα θέσει η Φώφη Γεννηματά θα θορυβήσουν τους Ευρωσοσιαλιστές για το συγκεκριμένο ζήτημα;
Π.Χ.: Στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης που ζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, εμείς έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένη πρόταση προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, και φυσικά στη συνάντηση η οποία είχε γίνει το 2016 προς τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ήταν το Σχέδιο Κιβωτός, το οποίο περιελάμβανε πολιτικές που θα διασφάλιζαν, θα προστάτευαν τις ζωές των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην θρηνούμε θύματα είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο, είτε οπουδήποτε αλλού στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα έχουμε επισημάνει επανειλημμένως στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή fora με πρώτη-πρώτη τη Φώφη Γεννηματά, ότι η κατάσταση στα νησιά δεν πάει άλλο και ότι οι συνθήκες εκεί είναι άθλιες.
Επομένως, αυτό θα κάνει και στις 26 Σεπτεμβρίου όπου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες μαζί φυσικά με όλα τα καίρια ζητήματα τα οποία αφορούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή και προοπτική της Ελλάδας η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές και οφείλουμε πολύ γρήγορα να δράσουμε για να προστατεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Α.Κ.: Στο ίδιο πλαίσιο, σας προβληματίζουν οι διαφορές γενικότερα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές; Kαι τι εννοώ. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω, δεδομένης της έμμεσης προτροπής του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κ. Ούντο Μπούλμαν, για συνεργασία σας με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματoς Friedrich Ebert Stiftung λίγες μέρες νωρίτερα στην Αθήνα, όπου και συμμετείχατε. Εκτός αυτού, ο κ. Μπούλμαν χαρακτηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών ως σημαντική πρόοδο για τα Βαλκάνια.
Π.Χ.: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε μία σταθερή και ουσιαστική σχέση με τους συντρόφους μας στην Ευρώπη. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, και στα χρόνια της κρίσης και πριν από αυτή, δοκιμάστηκε και αποδείχτηκε ισχυρή.
Οι ευρωεκλογές του 2019 είναι η μεγάλη ευκαιρία για να βρουν ελπίδα οι ευρωπαϊκοί λαοί, μακριά από τις πολιτικές της λιτότητας, μακριά από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, μακριά από τις πολιτικές του τυφλού μίσους και της ρητορικής των διχασμών, η Ευρώπη μπορεί να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια.
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται με ευκαιριακές αντιλήψεις, όπως επιχειρεί να το κάνει ο κύριος Τσίπρας, ο οποίος με την ίδια ευκολία που συμμετέχει ως παρατηρητής στις συναντήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, θα μπορούσε να συμμετέχει και στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έτσι κι αλλιώς εκφράζει μία κυβέρνηση η οποία έχει δεκάδες στελέχη τα οποία προέρχονται από τη συντήρηση και αποτελούσαν κομμάτι του Λαϊκού Κόμματος τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι η κυρία Παπακώστα, ο κύριος Καμμένος και πολλοί ακόμα.
Θέλω δε να πω, ότι ακόμα και στο ζήτημα των Σκοπίων, όπως και σε πολλά ακόμα ζητήματα τις τελευταίες δεκαετίες, κινούμαστε όλοι στην ευρωπαϊκή οικογένεια λαμβάνοντας υπόψη μας τα εθνικά συμφέροντα.
Εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι είμαστε υπέρ μίας λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης, πόσο μάλλον μίας η οποία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία έρχεται να αντιμετωπίσει. Και όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα -και αναφέρομαι στην αφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γύρω από τις αντιδράσεις ευρωπαίων και διεθνών παραγόντων- εντείνουν αυτόν τον προβληματισμό μας.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκφράζουμε τις θέσεις μας και τις απόψεις μας ως ενεργά μέλη μίας κοινότητας η οποία θέλει να βγάλει την Ευρώπη από τον δρόμο της συντήρησης και του διχασμού. Και εκεί θα συμβάλλουμε πολύ, οι Ευρωεκλογές είναι μπροστά μας και είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα.
Α.Κ.: Μου δίνετε μία πολύ καλή ευκαιρία γιατί η επόμενη ερώτησή μου αφορά στις εκλογές. Ο Νίκος Φίλης άφησε όπως ξέρετε ανοιχτό παράθυρο για πρόωρες εκλογές για το Μάιο. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, και δεύτερον, επιθυμεί το Κίνημα Αλλαγής κάτι τέτοιο;
Π.Χ.: Όσα είπε ο Νίκος Φίλης επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο λέμε πολύ καιρό τώρα, ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ως μοναδικό γνώμονα το μικροκομματικό της όφελος, και όχι το εθνικό όφελος.
Διότι όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα στο μέλλον και όλα τα στοιχεία της καθημερινότητας δείχνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας: 1 στους 2 Έλληνες χρωστάνε στο δημόσιο, 650 χιλιάδες άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 400€ τον μήνα, και τα στοιχεία τα οποία έρχονται επίσης από τους διεθνείς οργανισμούς επιβεβαιώνουν ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή πολιτικής, με αποποινικοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας, ισχυρό δημόσιο τομέα, ευκαιρίες στους πολλούς.
Αυτή την αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να την φέρει προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δοκιμάστηκε και απέτυχε, και προφανώς δεν μπορεί να την φέρει η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει συντηρητική αντίληψη σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και ταυτόχρονα δείχνει να έχει πάθει αμνησία γύρω από την περίοδο του Κώστα Καραμανλή που είναι αυτή που οδήγησε την χώρα στα όρια της χρεοκοπίας. Άρα, εκλογές το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής και να μην χάσουμε άλλο χρόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
A.K.: Αναφορικά με το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ, δηλώσατε ότι «δεν υπάρχει καλό και κακό εμπάργκο στη δημοκρατία». Πως σχολιάζετε τον νέο «γύρο» σε αυτό το σίριαλ, έπειτα και τη στήριξη του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κ. Θανάση Καρτερού, προς τον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Καψώχα.
Π.Χ.: Εμείς ως προοδευτικό κίνημα, ως προοδευτικοί πολίτες, ήμασταν και θα είμαστε πάντοτε υπέρ της πολυφωνίας και της πολυχρωμίας στα ΜΜΕ, με σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, πάντοτε φυσικά με όρια τα οποία βάζουν οι κανόνες δεοντολογίας.
Είναι προφανές ότι είναι λάθος και αυτό το οποίο έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΚΑΪ και αυτό που έχει κάνει η ΝΔ με την ΕΡΤ. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν χωρά συζήτηση νομιμοποίησης εμπάργκο εν έτει 2018. Από εκεί και πέρα, η κάλυψη του κύριου Καρτερού προς κύριο Καψώχα είναι κάτι που χαρακτηρίζει απευθείας το Μέγαρο Μαξιμου, πόσο μάλλον όταν μόλις πριν λίγες μέρες ο κύριος Τζανακόπουλος από το βήμα του Υπουργείου Τύπου είπε ότι εγώ δεν θα έκανα ποτέ αυτού του είδους τις δηλώσεις. Όφειλε να είχε ζητήσει συγγνώμη ο κύριος Καψώχας για τις δηλώσεις του αυτές. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει στο καθεστώς τέτοιου είδους πόλωσης.
A.K.: Κύριε Xρηστίδη, εμπιστεύεστε πρώτον τις δημοσκοπήσεις, και δεύτερον πως αξιολογείτε τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, της MRB για το Star και της Pulse για τον ΣKAΪ;
Π.Χ.: Εμείς διαβάζουμε και μελετάμε όλες τις δημοσκοπήσεις και στα ποσοτικά και στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και παίρνουμε πάντοτε μηνύματα.
Αντιλαμβανόμαστε όμως επίσης και τα μηνύματα του κόσμου και τους τελευταίους μήνες έχουμε γυρίσει την Ελλάδα με σειρά στελεχών και το κλίμα το οποίο υπάρχει στις συναντήσεις αυτές, στις επαφές μας με κοινωνικούς φορείς, με τα αυτοδιοικητικά μας στελέχη, και φυσικά με τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται στην καθημερινότητα τους, είναι ένα κλίμα ριζικά διαφορετικό από αυτό που αποτυπώνεται σε μία σειρά δημοσκοπήσεων. Και εμείς είμαστε εδώ για να απευθύνουμε ένα κάλεσμα: προς όλους τους πολίτες που αναζητούν μια πραγματικά προοδευτική απάντηση στα προβλήματα τους.
Θέλουμε μαζί με αυτούς που πείστηκαν από τα ψέματα του κ. Τσίπρα και τον κατάλαβαν τα τελευταία τρία χρόνια να ξαναδημιουργήσουμε ένα μεγάλο πλειοψηφικό, προοδευτικό, πατριωτικό μέτωπο, το οποίο συγκρούεται με τις παθογένειες οι οποίες μας οδήγησαν στην κρίση και κερδίζει τις προκλήσεις του αύριο.
A.K.: Δεν μπορώ να μην σας ζητήσω ένα σχόλιο για τις δηλώσεις Πολάκη περί κατάργησης ενός δημιουργήματος των κυβερνήσεών σας, της Διαύγειας.
Π.Χ.: Οι δηλώσεις του κύριου Πολάκη είναι αυτές που εκφράζουν στην πραγματικότητα την αντίληψη του κύριου Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. είτε αυτές αφορούν στην δικαιοσύνη, είτε αφορούν στη Διαύγεια, είτε αφορούν στην αδιανόητη δήλωση που έκανε μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι ότι η εικόνα της κυβέρνησης είναι καλή και απλά οι νεκροί «θόλωσαν» την εικόνα αυτή, δείχνει ότι ο κύριος Πολάκης λειτουργεί ως ο πραγματικός κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η Διαύγεια είναι μια πραγματικά μεγάλη προοδευτική μεταρρύθμιση η οποία διασφαλίζει κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη, έγινε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου, την περίοδο 2010-2011 και είναι αυτή η οποία δείχνει και το ποια κατεύθυνση πρέπει να έχουν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
Στη σύγκριση λοιπόν την οποία κάνει κάθε πολίτης, οφείλει να επιλέξει αν θα είναι με τους Πολάκηδες ή με αυτούς που δημιούργησαν την Διαύγεια. Αν θέλει να είναι με αυτούς που ψάχνουν να βρουν «παράθυρα» για να χάνονται τα χρήματά των πολιτών ή με αυτούς οι οποίοι σέβονται και υπερασπίζονται κάθε ευρώ το οποίο χρησιμοποιεί το ελληνικό δημόσιο.
Και είμαι πολύ σίγουρος και πολύ αισιόδοξος, ότι οι Έλληνες πολίτες ξέρουν ποιοι έκαναν τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και ποιοι μπορούν να τις ξανακάνουν.
A.K.: Πώς βλέπετε την δέσμευση του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, για την κατάργηση των ισοβίων για οικονομικά εγκλήματα και άλλα αδικήματα, καθώς και για αλλαγές στους κώδικες. Και θα ήθελα την άποψή σας τόσο ως πολιτικό στέλεχος όσο και ως νομικός.
Π.Χ.: Έχει ενδιαφέρον η ερώτηση η οποία μου κάνετε, διότι, και στο επίπεδο της Δικαιοσύνης οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουνε δώσει άσχημα δείγματα. Ακούω πάντοτε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες που κάνει ο κάθε υπουργός Δικαιοσύνης.
Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη χρειάζεται εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη περίοδο πρωταγωνίστησαν σε αυτού του είδους τις αλλαγές και χρειάζονται και άλλες με πιο γρήγορο ρυθμό.
Δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη, όμως η πολιτική ηγεσία και δικαιοσύνη πρέπει να συμπλέουν. Η διάκριση των εξουσιών είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση.
A.K.: Η κλειδωμένη, όπως όλα δείχνουν, θα μου πείτε κι εσείς, υποψηφιότητα του Νίκου Παπανδρέου για το Ευρωψηφοδέλτιο, φοβάστε ότι μπορεί να δημιουργήσει κάποιο κλίμα διενέξεων στο εσωτερικό του κόμματος ή και κλίμα αποστροφής των ψηφοφόρων λόγω ονόματος;
Π.Χ.: Η Φώφη Γενημματά έχει δείξει ότι ξέρει και να διευρύνει και να ανανεώνει και να ενώνει τον χώρο. Και σε αυτή την διαδικασία, άνθρωποι οι οποίοι με τον πολιτικό τους λόγο, την επιστημονική τους κατάρτιση, την διανοητική τους αντίληψη μπορούν να προσφέρουν, και έχουν και την διάθεση να δώσουν την κοινωνική μάχη της παράταξης , είναι άνθρωποι που τους θέλουμε στην πρώτη γραμμή.
Είναι προφανές ότι η μάχη των Ευρωεκλογών είναι μια μάχη μεγάλης σημασίας και για την πορεία της χώρας, κυρίως όμως για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στη μάχη αυτή θέλουμε ό,τι πιο προοδευτικό, ό,τι πιο σύγχρονο, ό,τι πιο καινοτόμο, ως πρόταση και ως πρόσωπα στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής.
Επομένως, θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις όλο το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να καταρτιστούν τα καλύτερα ψηφοδέλτια είτε αυτά είναι στις βουλευτικές, είτε στις αυτοδιοικητικές, είτε στις Ευρωεκλογές.
A.K.: Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές η Φώφη Γεννηματά «Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών». Πως σχολιάζετε τις προτάσεις της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους των Πανεπιστημίων, που μεταξύ άλλων, εισηγούνται διάλογο με τους καταληψίες.
Π.Χ.: Περπατάμε σήμερα στα Εξάρχεια κυρία Κοροβέση, αλλά δε μπορούμε να φτάσουμε στην πλατεία κάνοντας την συνέντευξη μας. Και αυτό γιατί οι ιδεοληψίες αυτής της κυβέρνησης διόγκωσαν και νομιμοποίησαν προβλήματα.
Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση αυτή είναι ανεπαρκής και επικίνδυνη όχι μόνο στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών. Από τα ζητήματα των Εξαρχείων, τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, το ζήτημα της εγκληματικότητας που υπάρχει σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό της χώρας, χωρίς την παραμικρή αντίδραση και τον παραμικρό σχεδιασμό από την κυβέρνηση ως τις πυρκαγιές στο Μάτι αποδεικνύεται ότι είναι και ανίκανοι, δεν έχουν σχέδιο, και φυσικά δεν έχουν και καμία επιχειρησιακή αντίληψη και δράση.
Εμείς θα καταργήσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου και θα δώσουμε το αίσθημα ασφαλείας σε κάθε πολίτη της χώρας, σε κάθε γωνία της χώρας.
A.K.: Τέλος, θα ήθελα να συνοψίσετε με λίγα λόγια τι σημαίνει «προοδευτικό ρεύμα» για εσάς, μιας και όπως επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής, απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Π.Χ.: Στη νέα εποχή οφείλουμε να δούμε τις προκλήσεις του αύριο.
Ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο για τους πολίτες που χτυπήθηκαν από την κρίση, που έφυγαν στο εξωτερικό, που αγωνίζονται σε όλη την επικράτεια. Περιφερειακές και τοπικές συνέργειες αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, επενδύσεις με ελληνικό χρώμα, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που στέλνουν σήμα θετικής προοπτικής. Νέα σχολεία και πανεπιστήμια, με σύγχρονη μάτια, νοσοκομεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους, ασφαλιστική κάλυψη για τους συνταξιούχους αλλά και τις νέες γενιές. Να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες ανισότητες που δημιουργήθηκαν. Να εγγυηθούμε τους θεσμούς και τη δημοκρατία, την εθνική και λαϊκή ενότητα, και φυσικά να εγγυηθούμε την προοπτική του κάθε πολίτη στην χώρα.
Κυρίως, δημιουργούμε ένα κίνημα πράξης και δράσης, μακριά από κούφια λόγια.
A.K.: Σας ευχαριστώ πολύ.
Πρώτη δημοσίευση: Politis Online
22/09/2018