Της Αθηνάς Κοροβέση
Tο «αναλγητικό» για τον πονοκέφαλο που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν η υπόθεση του Αλεξάντρ Μπεναλά φαίνεται να… βρήκε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Παρέμβαση της Δικαιοσύνης με χρονοκαθυστέρηση
Ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Μακρόν, που καταγράφηκε από τον τηλεοπτικό φακό να χτυπά διαδηλωτές στο Παρίσι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την Πρωτομαγιά, έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών στην Γαλλία, με την Εισαγγελία της γαλλικής πρωτεύουσας να έχει ήδη αναθέσει την δικαστική έρευνα σε ερευνητικό δικαστή.
Επιπλέον, η Εισαγγελία έχει ζητήσει την απαγόρευση άσκησης δημόσιας λειτουργίας ή δημόσιας αποστολής υπηρεσίας του πρώην φρουρού, ενώ έχει ασκήσει σε βάρος του δίωξη για «ομαδική βία», αντιποίηση αρχής και άλλα αδικήματα.
Ενέργειες που ήρθαν με χρονοκαθυστέρηση, μιας και ο Μπεναλά απολύθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, αφότου ήρθε στο φως το επίμαχο βίντεο από την Monde.
Το πάλαι ποτέ «bromance» και η «προδοσία»
Η φιλία ωστόσο που συνδέει τον Μακρόν με τον Μπεναλά, σαν ένα άλλο… bromance, οδήγησε τον Γάλλο Πρόεδρο να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τις πράξεις του.
Μία φιλία, όμως, που ισοδυναμεί πλέον με προδοσία. Μία λέξη που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στις πράξεις του άλλοτε συνεργάτη του.
Ανάληψη ευθύνης από τον Μακρόν
Ο Μακρόν, μιλώντας ενώπιον μελών του κόμματός του, και έχοντας στο πλευρό του συνεργάτες και υπουργούς, τόνισε πως ήταν ο ίδιος που εμπιστεύτηκε τον Αλεξάντρ Μπεναλά.
«Αν ψάχνετε έναν υπεύθυνο, αυτός είναι μπροστά σας» δήλωσε εμφατικά ο Μακρόν, συμπληρώνοντας ότι «Ποτέ κανένας γύρω μου ή στο υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν ποτέ προστατευμένος ή είχε εξαιρεθεί από τους κανόνες».
Με την προσωπική ανάληψη της ευθύνης, ο Μακρόν στοχεύει και στην αποσύνδεση οποιουδήποτε άλλου προσώπου της κυβέρνησής του με την υπόθεση, όπως του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν ενήμερος για την συμπεριφορά του Μπεναλά.
Η αποδόμηση του Τύπου
Αίσθηση προκαλεί βέβαια η ακόλουθη τοποθέτηση του Μακρόν κατά την εν λόγω 30λεπτη ομιλία του, σε μία προσπάθειά του να δώσει τέλος τόσο στο σκάνδαλο που πλήττει το Ελιζέ όσο και στο να αποδομήσει τον γαλλικό Τύπο:
«Ο Αλεξάντρ Μπεναλά ποτέ δεν είχε τους κωδικούς για τα πυρηνικά, δεν είχε σπίτι 300 τετραγωνικών, δεν είχε μισθό 10.000 ευρώ, δεν ήταν ποτέ εραστής μου».
Η δήλωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, εξέπληξε πολίτες και δημοσιογράφους, με τo Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων να την αναπαράγει φυσικά άμεσα.
Το «αναλγητικό» της ειρωνείας…
Το «αναλγητικό» που λέγαμε παραπάνω λοιπόν, δεν είναι άλλο από τον ειρωνικό τόνο του μηνύματος του Μακρόν, που σε συνδυασμό με την προστασία του επιτελείου του από τις ευθύνες, δημιουργούν ένα προσωπείο πραγματικού ηγέτη για τον άνθρωπο που εκλέχθηκε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας σχεδόν από τύχη.
Βέβαια, για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι, ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδόν αναγκάστηκε να μιλήσει με αυτόν τον τρόπο, ως διάψευση των φημών περί ομοφυλοφιλίας προς το πρόσωπό του, κάτι το οποίο δεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά άλλωστε.
… και το τέχνασμα για αύξηση δημοτικότητας
Επιπροσθέτως, ο ειρωνικός τόνος ίσως να αποτελεί και το καλύτερο τέχνασμα για να αναρριχηθεί εκ νέου σε δημοφιλία, την οποία είδε να καταποντίζεται.
Ειδικότερα, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Ipsos» που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού «Le Point», εμφανίζει τη δημοτικότητα του Μακρόν να μειώνεται κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες για τον μήνα Ιούλιο, διολισθαίνοντας στο 32% – το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ανέλαβε τη θητεία του, όπως επισημαίνει η Le Figaro. Τη στιγμή μάλιστα που ο λαός του εκφράζει τη δυσπιστία του προς το πρόσωπό του με ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 60%.
Πρώτη δημοσίευση: politisonline.com
Δεύτερη δημοσίευση: economico.gr