Της Αθηνάς Κοροβέση
Η περσινή 60ή επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 1957, της γενέθλιας ημερομηνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσε και την ημερομηνία «ανανέωσης των όρκων» της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Ηθική αναπτέρωση κόντρα στα σενάρια
Τέτοια ημέρα πέρυσι, το ηθικό των Ευρωπαίων αναπτερωνόταν, κόντρα στα σενάρια περί διάλυσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και εν μέσω των απογοητεύσεων από τον απόηχο των συζητήσεων περί Brexit. Διότι, λίγες μέρες νωρίτερα, την 1η Μαρτίου 2017, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίαζε την «Λευκή Βίβλο» με τα πολυσυζητημένα πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως η συνεισφορά της Κομισιόν στο διάλογο που θα εκκινούσε σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών στις 25 Μαρτίου 2017 (στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης), και που εν συνεχεία θα τροφοδοτούσε τη συζήτηση με την Κοινωνία των Πολιτών.
Η ημερομηνία ήταν άκρως σημαδιακή. Στην… αδαμάντινη επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη στιγμή που τα θεμέλια των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» σείονταν όσο ποτέ άλλοτε, παρέχοντας μία ενσυνείδητη ανασφάλεια στους Ευρωπαίους πολίτες. Που ξεπερνούσε τα γεωγραφικά όρια της ΕΕ και μεταλαμπαδευόταν νοερά σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός «νέου κόσμου», όπου τα αυτονομιστικά κινήματα είχαν την τιμητική τους.
Η Λευκή Βίβλος ως επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οι προσπάθειες όμως για επαναθεμελίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στόχευση της Λευκής Βίβλου, δεν φαίνεται να έπεσαν στο κενό. Απεναντίας, σαν από θαύμα θα λέγαμε, συνέβαλαν με μία ανεξήγητη νηφαλιότητα, άνευ εντάσεων που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα, στην επαναχάραξη του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Η αδύναμη και κατακερματισμένη Ευρώπη του 2017, στην φετινή 61η της επέτειο, κατάφερε με έναν μαγικό τρόπο να ξεπεράσει τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της και να «ωριμάσει» αστραπιαία. Και δίχως ιδιαίτερο κόπο. Σαν να ξεπέρασε μία περίοδο κρίσης που ανέκυψε από τα πολλά χρόνια συμβίωσης, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Την αντοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κόντρα στα καταστροφολογικά σενάρια επεσήμανε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Τονίζοντας ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα άμεσων πράξεων για την ισχυροποίησή της.
Πράξεις και όχι ευχολόγια
Αν θα μπορούσε λοιπόν να ειπωθεί κάτι συμπερασματικά, αυτό δε θα ήταν άλλο, από την αναγκαιότητα πράξεων. Πράξεων και όχι ευχολογίων. Μιας και τα τελευταία τα συναντάμε συχνά πυκνά, σε κάθε μήκος και πλάτος των πτυχών της ζωής μας.
Η Λευκή Βίβλος αποτέλεσε μία έμπρακτη προσπάθεια ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει ξανά τον βηματισμό της. Το διακύβευμα ωστόσο εστιάζεται στις περαιτέρω προσπάθειες με έμπρακτο χαρακτήρα, ώστε ο διάλογος μεταξύ των πολιτών και ηγετών της, να ευοδώσει και να βγάλει ασπροπρόσωπη, τόσο την… Λευκή Βίβλο, όσο και την ίδια την ΕΕ.
Πρώτη δημοσίευση: Politis Online
25/03/2018