Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση
Μία συνέντευξη με μία επιστήμονα φιλοξενούν αυτή τη φορά τα Υστερόγραφα και η Αθηνά Κοροβέση.
Η Βιργινία Τσαπάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος, μας υποδέχεται στο γραφείο της στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας – Πατησίων «Η Αγία Όλγα», όπου εργάζεται ως Υπεύθυνη Ακτινοπροστασίας στο Τμήμα Ιατρικής Φυσικής του Νοσοκομείου. Εκεί, δίπλα στον αξονικό τομογράφο, όπου καθημερινά έρχεται σε επαφή με ασθενείς, επιτελώντας ένα λειτούργημα, και συνδυάζοντάς το με τις δραστηριότητες που είναι επιφορτισμένος ένας ακτινοφυσικός, όπως θα μας αναλύσει μεταξύ πολλών άλλων, παρακάτω.
Η ίδια, με σημαντικότατο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο, και με πληθώρα δημοσιεύσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πέραν των διακρίσεων και της συμμετοχής της σε επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως, μας απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν τη φύση του επαγγέλματός της, αλλά και το μέλλον του, την εποχή του “brain-drain” και την εποχή που «τίποτα δεν προσφέρεται απλόχερα», όπως χαρακτηριστικά θα μας πει.
Λόγω της διεθνούς επιστημονικής της δραστηριότητας, μας εξηγεί επίσης πώς αντιμετωπίζονται τα εν λόγω επιστημονικά ζητήματα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, στις οποίες έχει ταξιδέψει υπό την ιδιότητά της ως Ειδική Επιστήμονας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Και που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, αποτέλεσαν εμπειρίες ζωής και «ηθικής πληρότητας» που δε θα αντάλλαζε με καμία οικονομική απολαβή.
Τέλος, μας προσκαλεί στην πρώτη κοινή επιστημονική συνάντηση Γαστρεντερολόγων και Ακτινοφυσικών, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο στην Αθήνα. Μία ανοιχτή για το κοινό διεπιστημονική διημερίδα, λεπτομέρειες της οποίας μας δίνει στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Αθηνά Κοροβέση: Με τι ασχολείται ο κλάδος της Ιατρικής Φυσικής;
Βιργινία Τσαπάκη: Είναι ο κλάδος της Φυσικής επιστήμης που εφαρμόζει τις αρχές της Φυσικής στην Ιατρική με στόχο την πρόληψη, την διάγνωση και την θεραπεία ασθενειών για την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.
Οι παρακάτω είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες των ακτινοφυσικών κυρίως στον ιατρικό χώρο:
Συμμετέχει στις διαδικασίες για την προμήθεια μηχανημάτων ιοντιζουσών και μη-ιοντιζουσών ακτινοβολιών και συνοδού εξοπλισμού (προδιαγραφές, αξιολόγηση κλπ).
Είναι υπεύθυνος:
– για τις διαδικασίες παραλαβής και εγκατάστασης όλων των μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών τόσο από πλευράς καλής και ασφαλούς λειτουργίας όσο και από πλευράς ακτινοπροστασίας
– για την καλή και ασφαλή λειτουργία των μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών
– προγραμμάτων διασφάλισης ποιότητας για όλες τις ιατρικές πράξεις που περιλαμβάνουν ιοντίζουσες και μη-ιοντίζουσες ακτινοβολίες
– για την ακτινοπροστασία ασθενών, προσωπικού και κοινού που έρχονται σε επαφή με ιοντίζουσα ακτινοβολία
– για την δοσιμετρία ασθενών, προσωπικού και κοινού για όλες τις ιατρικές πράξεις που ενέχουν ιοντίζουσα ακτινοβολία σε κλινικό περιβάλλον
– για την βελτιστοποίηση των ιατρικών εκθέσεων από πλευράς ακτινοπροστασίας και ποιότητας
– για την εκπαίδευση του εμπλεκόμενου σε ακτινοβολίες προσωπικού και την καθοδήγηση του για εργασία εναρμονισμένη με τους κανόνες ακτινοπροστασίας
– για την διαχείριση ανοιχτών και κλειστών ραδιενεργών πηγών που χρησιμοποιούνται για ιατρικές πράξεις
Α.Κ.: Το επάγγελμα του φυσικού Ιατρικής έχει προοπτικές στην Ελλάδα, όταν μεγάλη μερίδα των αποφοίτων θετικών επιστημών αναζητά επαγγελματική διέξοδο στο εξωτερικό;
Β.Τ.: Στη σημερινή εποχή όπου η εξειδίκευση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το επάγγελμα έχει σαφώς μέλλον και πολύ περισσότερο από κάποιον που διαθέτει μόνο το πτυχίο Φυσικής.
Ο φυσικός Ιατρικής, λόγω του εκπαιδευτικού υπόβαθρου που έχει λόγω βασικών και μεταπτυχιακών σπουδών, είναι απαραίτητος πλέον όχι μόνο σε νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, αλλά και σε εμπορικές εταιρείες που εκπροσωπούν τον βαρύ τεχνολογικό εξοπλισμό (εταιρείες πώλησης και συντήρησης υπολογιστικών και μαγνητικών τομογράφων, ακτινολογικών μηχανημάτων, αγγειογράφων κ.α., σε χώρους παρασκευής η πώλησης ραδιοϊσοτόπων που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση η στη θεραπεία, laser, υπέρηχοι, solarium). Επίσης μπορεί να βρει επαγγελματική διέξοδο σε εταιρείες κεραιών και κινητής τηλεφωνίας.
Δεν είναι απαραίτητο να φύγει στο εξωτερικό για να κάνει το μεταπτυχιακό όπως γινόταν πριν 30 χρόνια εφόσον πια έχουμε 2 μεταπτυχιακά τμήματα όπου μπορεί να σπουδάσει το αντικείμενο:
–Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Ιατρική Φυσική – Ακτινοφυσική»
(της Ιατρικής Σχολή και του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, των Τμημάτων Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας Ε.Ε.Α.Ε και το Ε.ΚΕ.Φ.Ε «Δημόκριτος»)
–Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Ιατρική Φυσική»
(των Τμημάτων Ιατρικής και Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών)
Eπιπλέον να σημειωθεί, ότι ο κλάδος της Ιατρικής Φυσικής έγινε κλινική ειδικότητα από τον Αύγουστο του 2017, με τριετή έμμισθη κλινική ειδίκευση.
Α.Κ.: Ποια είναι η γνώμη σας για το φαινόμενο του “brain-drain” και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της φυγής του ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα μας;
Β.Τ.: Στον δικό μας κλάδο είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί η μείωση της φυγής ανθρώπινου δυναμικού, αν απλά εφαρμοστούν οι Κανονισμοί Ακτινοπροστασίας και οι Ευρωπαϊκές και οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Να σημειωθεί ότι όλες οι ανωτέρω αρμοδιότητες που ανέφερα είναι νομικά επιβεβλημένες σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο Ακτινοπροστασίας (ΦΕΚ 216/2-3-2001), εξειδικεύονται δε με τα πρωτόκολλα ελέγχων και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) τα οποία περιλαμβάνουν τόσο την συχνότητα όσο και το είδος των εργασιών που απαιτούνται για την καλή και ασφαλή λειτουργία εκάστου μηχανήματος ιοντιζουσών και μη-ιοντιζουσών ακτινοβολιών.
Επιπλέον, η κείμενη νομοθεσία επιβάλλει και τον ελάχιστο αριθμό Φυσικών που είναι απαραίτητος για την ασφαλή λειτουργία των εν λόγω μηχανημάτων, των ασθενών και του προσωπικού. Να σημειωθεί ότι ο ελάχιστος αυτός αριθμός που ισχύει σήμερα στη χώρα μας υπολείπεται από τον αριθμό των απαραίτητων ακτινοφυσικών που επιβάλλει η κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία(EU – Radiation Protection No 174) και οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικών Ιατρικής (European Federation of Medical Physicists – EFOMP).
Όπως καταλαβαίνετε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των υπηρετούντων ακτινοφυσικών στο δημόσιο σύστημα υγείας στην χώρα μας δεν πλησιάζει καν αυτούς τους αριθμούς. Οι ακτινοφυσικοί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία προσπαθούσαν πάντα και εξακολουθούν να προσπαθούν, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, να κρατήσουν σε λειτουργία τα τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών και να διασφαλίσουν κατά το δυνατόν την ασφάλεια και την ποιότητα.
Επίσης να πούμε ότι από μέρα σε μέρα θα εφαρμοστεί ο Νέος Κανονισμός Ακτινοπροστασίας ο οποίος είναι ακόμα πιο αυστηρός και επομένως οι ανάγκες για ακτινοφυσικούς θα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες. Επομένως κατά τη γνώμη μου το μέλλον του επαγγέλματος στην Ελλάδα θα είναι λαμπρό.
Α.Κ.: Ποια είναι η αποστολή της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος;
Β.Τ.: H Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) ιδρύθηκε το 1969, με επιστημονικό και επαγγελματικό χαρακτήρα. Ήταν από τις πρώτες ενώσεις Φυσικών Ιατρικής που ιδρύθηκαν παγκοσμίως. Σήμερα αριθμεί πάνω από 380 μέλη, τα οποία εργάζονται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί μια σύγχρονη και δυναμική επιστημονική ένωση. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Oμοσπονδίας (European Federation of Organisations for Medical Physics-EFOMP) και του αντίστοιχου Διεθνούς Οργανισμού (International Organization for Medical Physics-IOMP). Συνεργάζεται με άλλες συναφείς επιστημονικές εταιρείες για την άμεση ανταλλαγή της σύγχρονης επιστημονικής πληροφορίας, τόσο εκπαιδευτικά όσο και ερευνητικά. Κύριος σκοπός της ένωσης είναι να προάγει την εφαρμογή της Ιατρικής Φυσικής και της ακτινοπροστασίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα εργαστήρια, τα πυρηνικά κέντρα, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και οπουδήποτε αλλού γίνεται χρήση ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών, με κύρια εφαρμογή στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Στόχος της είναι επίσης η εκπαιδευτική και επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της, η προστασία και προαγωγή των μελών της και η αναγνώριση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Α.Κ.: Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια και για το έργο σας ως Υπεύθυνη Ακτινοπροστασίας στο Κωσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας – Πατησίων «Η Αγία Όλγα».
Β.Τ.: Το Γραφείο Ιατρικής Φυσικής του Νοσοκομείου μας συνεργάζεται στενά με διάφορα Τμήματα εντός του Νοσοκομείου με στόχο να παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες:
Καθημερινή Κλινική Πρακτική:
-εφαρμογή των κανονισμών ακτινοπροστασίας στην καθημερινή κλινική πράξη
-βελτιστοποίηση των εξετάσεων που γίνονται με ακτινολογικά μηχανήματα
-εκπόνηση μελετών ακτινοπροστασίας
-διασφάλιση ποιότητας διατιθέμενου ακτινολογικού εξοπλισμού με περιοδικό ποιοτικό έλεγχο όλων των μηχανημάτων ιοντίζουσας ακτινοβολίας (ιατρικός εξοπλισμός)
-καταγραφή και ανάλυση της δόσης που λαμβάνουν οι ασθενείς
-διαχείριση των δοσιμέτρων των εργαζομένων σε χώρους χρήσης ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
-συνεχής επίβλεψη των δόσεων των εργαζομένων σε χώρους χρήσης ιοντίζουσας ακτινοβολίας.
-συνεργασία και εποπτεία στα συνεργεία επισκευών των μηχανημάτων καθώς και εποπτεία επί των γινομένων βλαβών
-σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών κατά την προμήθεια νέου εξοπλισμού
-μαθήματα ακτινοπροστασίας στο προσωπικό
-Εκπαίδευση ειδικευόμενων ακτινοφυσικών
-Εκπαίδευση ακτινοφυσικών από Χώρες του Τρίτου Κόσμου
Επιστημονική – εκπαιδευτική – ερευνητική δραστηριότητα:
Το Τμήμα Ιατρικής Φυσικής έχει σημαντική επιστημονική δραστηριότητα όχι μόνον με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, αλλά και με δημοσίευση ερευνητικών μελετών σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Επίσης έχει συμμετάσχει η συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Α.Κ.: Λόγω της καθημερινής μας υπερέκθεσης στην ακτινοβολία, θεωρείτε ότι το αντικείμενο με το οποίο ασχολείστε θα μπορούσε να συγκαταλεχθεί μεταξύ των προτεραιοτήτων στην εκπαίδευση, ούτως ώστε να καλλιεργηθεί μία προσπάθεια που θα μας “θωρακίσει” από μικρή ηλικία απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία μας;
Β.Τ.: Νομίζω είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση από μικρή ηλικία όχι μόνο για να γνωρίζουμε τα «κακά» και τους μύθους της ακτινοβολίας αλλά και τα «καλά» της.
Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση σε αυτόν τον τομέα και σύγχυση για ζητήματα που δεν ισχύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λανθασμένες απόψεις σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με αυτό το αντικείμενο.
Θα ήθελα να σταθώ όμως στο κομμάτι της παραπληροφόρησης και να επισημάνω καθημερινές μας συνήθειες, που είναι ενδεικτικές. Για παράδειγμα, όταν θα αποφασίσουμε να κάνουμε κάποιες εξετάσεις (όπως μαστογραφία) δεν θα ασχοληθούμε ιδιαιτέρως και ενδεχομένως να μην τις κάνουμε σε κάποιο πιστοποιημένο κέντρο, παραβλέποντας έτσι το επίπεδο ποιότητας σε κάτι τόσο σημαντικό, λόγω ενδεχομένως κακής ενημέρωσης πάνω σε τέτοια ζητήματα.
Α.Κ.: Ως Ειδική Επιστήμων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχετε συμμετάσχει σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια ανά τον κόσμο, και ειδικότερα σε πολλά αφρικανικά κράτη. Πώς αντιμετωπίζονται τα παραπάνω επιστημονικά ζητήματα σε χώρες που μαστίζονται από τη φτώχεια;
Β.Τ.: Να σας πω ότι ακόμα και στην αφρικανική ήπειρο υπάρχουν σημαντικά βήματα. Εξαρτάται βέβαια από τη χώρα. Υπάρχουν χώρες με οικονομική ευρωστία όπως η Μποτσουάνα όπου ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι παρόμοιος με τον δικό μας αλλά και χώρες όπως η Σιέρρα Λεόνε οι οποίες είναι πίσω ακόμα και σε σχέση με τις άλλες αφρικανικές χώρες. Στη Σιέρρα Λεόνε, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακτινοθεραπεία και οι πλούσιοι ασθενείς πρέπει να πάνε σε γειτονική χώρα για θεραπεία. Υπάρχει μόνον ένας αξονικός τομογράφος και αυτός είναι εγκατεστημένος σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Να πούμε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας κάνει μεγάλη προσπάθεια να βοηθήσει τις χώρες αυτές δίνοντας τους εξοπλισμό και στέλνοντας επιστήμονες για να τους εκπαιδεύσουν να κάνουν χρήση του εξοπλισμού αυτού.
Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι ίσως ακούγεται εξωτικό ένα ταξίδι σε τέτοιες χώρες, όμως δεν είναι ποτέ εύκολο και ορισμένες φορές ακόμα και επικίνδυνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο επιστήμονας είναι μόνος του σε όλο το διάστημα της επίσκεψης στη χώρα. Ο λόγος που προσωπικά το κάνω ακόμα, και θα ήθελα να το κάνω στο μέλλον, είναι η δίψα για γνώση των ανθρώπων που γνωρίζω και η αίσθηση ηθικής πληρότητας στο τέλος κάθε τέτοιας αποστολής που δεν ανταλλάσσεται με καμία οικονομική η άλλου είδους απολαβή στην χώρα μου. Καθότι επίσης να πω, ότι η πραγματοποίηση τέτοιων ταξιδίων είναι στη δική μου “διακριτική ευχέρεια”, μιας και οι ημέρες αυτές αφαιρούνται από την άδειά μου.
Διατηρώ επαφές με πολλούς από αυτούς, προσπαθώ να τους βοηθώ εξ αποστάσεως και συχνά επιστρέφω σε κάποιες από αυτές τις χώρες για επαναξιολόγηση ή για εκπαίδευση. Ορισμένα πράγματα στις χώρες του Δυτικού Κόσμου είναι δεδομένα ενώ στην Αφρική πχ. δεν χαρίζεται συνήθως τίποτα. Ακόμα και τα πιο απλά πράγματα χρειάζονται πολύ προσπάθεια να τα αποκτήσεις.
Α.Κ.: Υπάρχουν ερευνητικά ζητήματα που εμπίπτουν στον τομέα σας, και που κρίνετε απαραίτητη την ενίσχυση της προβολής τους από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εν έτει 2018;
Β.Τ.: Νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σε ερευνητικά θέματα που αφορούν σε περισσότερες της μίας ειδικότητας (αυτό που ονομάζουμε multidisciplinary approach η αλλιώς διεπιστημονική συνεργασία). Επιστημονικά θέματα που θα έχουν έντονο ενδιαφέρον στο μέλλον είναι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence), του υπολογιστικού νέφους (cloud computing), της μοριακής απεικόνισης, της νανοτεχνολογίας ή της βαθιάς μηχανικής μάθησης το λεγόμενο deep learning (διαφορετικά στρώματα μάθησης που μιμούνται τον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών από τον ανθρώπινο εγκέφαλο) που θα αλλάξουν τον τρόπο που εφαρμόζεται η ιατρική επιστήμη σήμερα.
Α.Κ.: Επειδή δίνετε σημασία στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στην έρευνα, θα αναφερθώ στην εμβληματική, γυναικεία μορφή που μας έρχεται αστραπιαία στον νου όταν μιλάμε για ακτινοβολίες, την Μαρί Κιουρί. Η διαδρομή της ιστορικής αυτής φυσιογνωμίας επηρέασε τη δική σας διαδρομή;
Β.Τ.: Νομίζω ότι κάθε γυναίκα που έχει διαβάσει την διαδρομή της Κιουρί θα επηρεαστεί από τον τρόπο που έζησε, ειδικά στην εποχή εκείνη που όλα αυτά απαιτούσαν εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια και αγώνα συνεχή. Δεν θα πω ότι η επαγγελματική μου ζωή ήταν εύκολη, ούτε θα πω ότι δεν απογοητεύτηκα ούτε και ότι δεν απογοητεύομαι. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα αλλά δεν θεωρώ ότι το φύλο μου έπαιξε ρόλο στην αποδοχή μου η όχι ως επιστήμονα. Σίγουρα η προτεραιότητα μου ήταν πάντα και πάντα θα είναι η οικογένεια μου. Επίσης είναι σίγουρο ότι «έχασα» πολύ χρόνο που ο αντίστοιχος επιστήμονας του άλλου φύλου δεν θα έχανε, όταν τα παιδιά μου ήταν σε βρεφική ή πιο μικρή ηλικία. Ακόμα και τώρα αγωνίζομαι να συνδυάσω την εργασία και την οικογένεια, πράγμα που το αντίθετο φύλο δεν το έχει συνήθως. Αν και η προσωπική ζωή της Κιουρί δεν είναι ευρέως γνωστή, να σημειώσουμε ότι είχε 2 κόρες. Φαντάζομαι ότι θα ήταν τότε εξαιρετικά δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά και να είσαι επιστήμονας την εποχή εκείνη. Υπάρχουν όμως χώρες, κυρίως του Τρίτου Κόσμου, όπου τα πράγματα για τις γυναίκες δεν είναι το ίδιο εύκολα.
Α.Κ.: Κλείνοντας, τι θα συμβουλεύατε τους νέους επιστήμονες;
Β.Τ.: Θα τους συμβούλευα να αγαπούν αυτό που κάνουν γιατί μόνο έτσι θα προοδεύσουν και να κυνηγάνε το όνειρό τους. Στην εποχή μας τίποτα πια δεν προσφέρεται απλόχερα ούτε εδώ και πόσον μάλλον στο εξωτερικό. Φαντάζει πιο εύκολο το άγνωστο στο εξωτερικό αλλά σας βεβαιώνω ότι είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό στην εποχή μας και θα γίνει ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει λοιπόν να εγκαταλείπουμε τον αγώνα και την προσπάθεια αλλά με υπομονή και επιμονή να προσπαθούμε να προοδεύουμε.
Α.Κ.: Ποιες δράσεις προγραμματίζει η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος για το προσεχές διάστημα;
Β.Τ.: Η επόμενη διημερίδα που οργανώνουμε είναι η πρώτη κοινή επιστημονική συνάντηση Γαστρεντερολόγων και Ακτινοφυσικών, με κύριο σκοπό την ενημέρωση όσον αφορά στα σύγχρονα θέματα ακτινοπροστασίας, στην επεμβατική ενδοσκόπηση. Επικεντρώνεται ιδιαιτέρως στις ERCP (ενδοσκοπικές παλίνδρομες χολαγγειογραφίες) και στη βέλτιστη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, η οποία αποτελεί πλέον καταγεγραμμένο και αποδεκτό δείκτη ποιότητας από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι Γαστρεντερολόγοι, που κάνουν χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τον υπάρχοντα κανονισμό ακτινοπροστασίας. Η αναμενόμενη αναθεώρηση του Κανονισμού Ακτινοπροστασίας λόγω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 59/2013/Ευρατόμ θα καθορίσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η διοργάνωση της Διημερίδας στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με σκοπό να ενημερωθούν οι επεμβατικοί Γαστρεντερολόγοι, οι εκπαιδευόμενοι και οι ειδικευόμενοι, οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι, καθώς και οι Νοσηλεύτριες που συνεργάζονται στις επεμβατικές ενδοσκοπήσεις.
Η διημερίδα απευθύνεται, τέλος, στους ακτινοφυσικούς που συνεργάζονται στην καθημερινή τους πρακτική με τους επεμβατικούς Γαστρεντερολόγους, αλλά και σε αυτούς που ψάχνουν να βρουν απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που έχουν σχέση με τις επεμβατικές πράξεις γενικότερα.
Στόχος μας είναι η διεπιστημονική μας διημερίδα να αποτελέσει πυρήνα ενημέρωσης και σημείο αναφοράς στη διάχυση και προαγωγή των επιστημονικών εξελίξεων, αλλά ακόμα πιο σημαντικό για μας θα είναι να γεννήσει αποδοτικές συνεργασίες μεταξύ γαστρεντερολόγων, ακτινοφυσικών και λοιπών επιστημόνων.
Α.Κ.: Σας ευχαριστώ θερμά.
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ
28 έως 29 Απριλίου 2018 – Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Καλλιρόη), Αθήνα
Η διημερίδα διοργανώνεται από την Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ) και συνδιοργανωτής είναι το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Κωνσταντοπούλειου-Πατησίων.
Περισσότερες πληροφορίες: Hellenic Association of Medical Physicists
Φωτογραφίες: Άρτεμις-Δήμητρα Κοροβέση
Πρώτη δημοσίευση: ysterografa.gr
16/02/2018