Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα, παραχωρεί συνέντευξη στο “Politis Online” και την Αθηνά Κοροβέση και μιλάει για τις προτεραιότητες της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων και του κόμματός της, για την ενασχόληση των γυναικών και δη των νέων γυναικών με την πολιτική, για τα «παράδοξα» που αυτή η ενασχόληση ενέχει αλλά και για το τί ευελπιστεί να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση.
Η Μαρία Συρεγγέλα, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης, έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το 2001 έως το 2005, ενώ υπήρξε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004 και στην Κ.Ε.από το 1998-2005. Ήταν υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2004, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ εκλέγεται μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
H Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων ασχολείται με τη διατύπωση πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των ανισοτήτων ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, στη στήριξη της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος και στην ενσωμάτωση της διάστασης φύλου στις κυρίαρχες εθνικές πολιτικές προτεραιότητες, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.
Αθηνά Κοροβέση: Γιατί κάποιος να συμμετάσχει ενεργά στη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας;
Μαρία Συρεγγέλα: Ιδιαίτερα σήμερα, στην κορύφωση της μεγάλης οικονομικής και ηθικής κρίσης, η συμμετοχή όλων μας, γυναικών αλλά και ανδρών, στη Γραμματεία μας είναι πολύ περισσότερο αναγκαία για να στηρίξουμε τις οικογένειες και το οικογενειακό εισόδημα, να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να αναζητήσουν νέες μορφωτικές και επαγγελματικές διεξόδους, να ενσωματώσουμε τη διάσταση του φύλου σε όλες τις εθνικές πολιτικές (ασφάλεια, υγεία, απασχόληση κ.ά). Στη Γραμματεία μας αξιοποιούμε κάθε νέα ιδέα που μπορεί να βελτιώσει τη θέση των γυναικών στη χώρα μας αλλά και στο σύγχρονο κόσμο. Έτσι κάθε νέα συμμετοχή σήμερα είναι και μια νέα πρόταση ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Α.Κ.: Από την εμπειρία σας, η κοινωνία ευαισθητοποιείται όταν ακούει για ζητήματα ισότητας των φύλων;
Μ.Σ.: Η κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα ισότητας των φύλων. Πολλοί ωστόσο ισχυρίζονται: «Μα γιατί εξακολουθούμε να μιλούμε για ισότητα σήμερα; Αυτή δεν έχει κατακτηθεί; Οι νόμοι και οι πολιτικές δεν ισχύουν ισότιμα για όλους τους πολίτες;». Έτσι είναι, αλλά δεν είναι έτσι! Οι νόμοι ισχύουν για όλους, αλλά δεν εφαρμόζονται από όλους και για όλους. Είναι γνωστό ότι οι εργοδότες προτιμούν άνδρες εργαζόμενους, ενώ η εγκυμοσύνη και η μητρότητα μάλλον θεωρούνται αδικήματα και τιμωρούνται με απόλυση ή απώλεια μιας θέσης ευθύνης, μη επαναπρόσληψη ή μειωμένο μισθό. Έτσι ένας άνδρας όταν επιστρέφει από την 9μηνη στρατιωτική του θητεία γίνεται δεκτός στην παλιά του δουλειά, και ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται ως χρόνος εργασιακού βίου, μία γυναίκα, όταν επιστρέφει από την 9μηνη κύηση και λοχεία της σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκει άλλον στη θέση της. Θεσμικά λοιπόν ισχύει η ισότητα, στην καθημερινότητά μας όμως υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ότι η ισότητα δεν ισχύει.
Α.Κ.: Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ως Γραμματεία και τί ευελπιστείτε να αλλάξετε εάν η Νέα Δημοκρατία εκλεγεί κυβέρνηση;
Μ.Σ.: Οι προτεραιότητες της Γραμματείας μας ταυτίζονται με τις προτεραιότητες που έχει θέσει κατ΄ επανάληψη ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Απόλυτη στήριξη των οικογενειών, των νέων και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
Οι νέες οικογένειες σήμερα δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά, πρωτίστως για οικονομικούς λόγους. Η συνολική βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης είναι σημαντική στο να ενθαρρύνει περισσότερες νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Αλλά δεν αρκεί. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να βρει μια θέση σε παιδικό σταθμό, δημόσιο ή ιδιωτικό, μέσα από ένα σύστημα κουπονιών. Κάθε γυναίκα θα ξέρει λοιπόν ότι είναι εξασφαλισμένος ο παιδικός σταθμός, ώστε να μπορεί να εργαστεί με άνεση και ασφάλεια. Επίσης, ο Πρόεδρός μας δεσμεύτηκε για ένα καθαρό σχήμα, όπου το αφορολόγητο θα αυξάνει κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο γεννιέται. Αυτό αφορά όλους, από τις οικογένειες που σκέφτονται να κάνουν το πρώτο παιδί ή που σκέφτονται αν θα αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Αυτές είναι πολιτικές εθνικής προτεραιότητας. Το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση του φόβου της ανασφάλειας: οικονομικής και κοινωνικής. Η οικονομική αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία 600 χιλιάδων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε τρία χρόνια ώστε να μειώσουμε την ανεργία κατά 7%. Με μείωση των φόρων και των εισφορών. Με την κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού των 510 ευρώ που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και που ισχύει σήμερα για τους νέους έως 25 ετών, με τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων με τρόπο ανταγωνιστικό (και όχι επιδοματικό).
Η κοινωνική ανασφάλεια θα αντιμετωπιστεί με απόλυτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που αφορά στη μητρότητα. Με ένστολη αστυνόμευση, πεζή και εποχούμενη, σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Με ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς, για να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά μας στο σχολείο και να παίζουν στο γήπεδο και την παιδική χαρά με ασφάλεια. Με διάλυση του άβατου του Μενιδίου που θρηνεί κάθε μέρα τα αθώα παιδιά του.
Α.Κ.: Η επιθυμία των νέων κοριτσιών να ασχοληθούν με την πολιτική βαίνει μειούμενη ή αυξανόμενη με το πέρασμα των χρόνων, και πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;
Μ.Σ.: Εδώ παρατηρούμε ένα ενδιαφέρον παράδοξο. Ενώ οι σύγχρονοι νέοι χαρακτηρίζονται από διάθεση μη πολιτική και μη κομματική, δε συμβαίνει το ίδιο και στο πεδίο της ενασχόλησης των νέων γυναικών με θέματα ισότητας των φύλων. Οι νέες γυναίκες έχουν καταλάβει ότι δεν είναι η ευνοημένη κοινωνική ομάδα που τα προνόμια θα της χαριστούν. Κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν προσόντα, δυνατότητες και αξία. Μέσα στην οικογένεια, στις σχολές, στη δουλειά και στον δρόμο οι γυναίκες αγωνίζονται για να κατακτήσουν τη θέση που δικαιούνται και που ανήκει σ΄αυτές. Κι αυτός ο αγώνας τις ωθεί υποχρεωτικά στην ενασχόληση με τα συλλογικά και στη συνέχεια με την πολιτική. Είμαι αισιόδοξη. Γιατί θα βρούμε κάποια στιγμή το δίκιο μας. Ξέρουμε όμως καλά ότι αυτό δεν θα το καταφέρουμε μόνες μας. Γι αυτό στρεφόμαστε και πάλι στα κοινά.
Α.Κ.: Οι Ελληνίδες ενδιαφέρονται περισσότερο για την βουλευτική έδρα ή για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Μ.Σ.: Οι Ελληνίδες ενδιαφέρονται για την άρτια μόρφωση και καλλιέργειά τους, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την αποδοτικότητά τους στον επαγγελματικό τους χώρο, την ανατροφή, την καλή υγεία και προστασία της οικογένειάς τους. Έχουν δε τεράστια αντικειμενικά εφόδια. Το δύσκολο είναι να «επιβάλλουν» τα ενδιαφέροντα και τα εφόδιά τους στις τοπικές κοινωνίες, ώστε στη συνέχεια να περιληφθούν στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών ή βουλευτικών εκλογών. Θα έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες ενδιαφέρονται με ηθική και μεράκι για κάθε τι που αφορά το χωριό, την πόλη ή τη χώρα μας, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα για τη συμμετοχή και την προσφορά τους.
Α.Κ.: Εσείς προσωπικά;
Μ.Σ.: Εγώ προσωπικά είμαι πρωτίστως μαμά δύο παιδιών και στη συνέχεια κινούμαι στο πλαίσιο των καθηκόντων που μου έχει αναθέσει ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορίζοντάς με Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ.
Α.Κ.: Ποια θεωρείτε την πιο επιτυχημένη καμπάνια σας στην Γραμματεία;
Μ.Σ.: Όλες οι δράσεις μας διακρίνονται για την προσεκτική προσέγγιση των προβλημάτων και τη διεισδυτικότητά τους στην κοινωνία. Μας ενδιαφέρει κυρίως η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των Ελληνίδων και των οικογενειών τους. Θα αναφέρω τις δράσεις μας για την ενημέρωση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού και γενικότερα θέματα γυναικείας υγείας (έχουμε οργώσει με μαστογράφους όλη την Ελλάδα), την τόνωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την ανάγκη για παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία, αλλά και τις δράσεις αλληλεγγύης μας (περισσότεροι από 20 τόνοι ρούχα και τρόφιμα σε πληγέντες και αδύναμους συνανθρώπους μας).
Α.Κ.: Θωρείτε ότι στην Ελλάδα υστερούμε σε ενημέρωση για τα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεστε συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;
Μ.Σ.: Όχι, σε ενημέρωση δεν υστερούμε. Υστερούμε σε πολιτικές, εφαρμογή πολιτικών, ταχύτητα αντανακλαστικών και φυσικά σε κατάλυση στερεοτύπων. Υστερούμε στην άρση των εμποδίων που μπορούν να οδηγήσουν τις γυναίκες στο προσκήνιο των εξελίξεων. Υστερούμε στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις γυναίκες. Κι εδώ είναι το παρανοϊκό: η ελληνική κοινωνία και τα δικαστήρια εμπιστεύονται συνήθως την ανατροφή των παιδιών στις γυναίκες, αλλά τις εμποδίζουν στο να διαμορφώσουν το μέλλον των παιδιών αυτών.
Α.Κ.: Σας ευχαριστώ.
Πρώτη δημοσίευση: Politis Online
02/07/2018